4 Ağustos 2014 Pazartesi

Bilimde Tesbih

Bilimde Tesbih_tesbih_tesbihçi_tespih
“Bütün proteinler 20 boncuğun farklı sayı ve sıra ile dizilmesinden oluşmuş tesbihler gibidir.”

Yaratılışın bu defa bilimsel açıklamasında yine tesbih ve taneleri karşımıza çıkmakta. Buna pro tein sentezi deniyor: Canlı hücreye moleküler düzeyde baktığımızda onun aslında sürekli madde giriş-çıkışının olduğu, moleküllerden yapılmış bir zarla çevreden ayrılmış, içerisinde aynı anda yüzlerce kimyasal reaksiyonun gerçekleştiği, canlı, moleküllerden oluşmuş bir balon olduğunu düşünebiliriz. Bütün bu karmaşayı düzenleyen, reaksiyonları başlatıp durduran, özel bir protein grubu olan enzimlerdir. Proteinler, yalnız enzimlerin yapısına girmezler, aynı zamanda hücrenin yapısına da katılır, diğer moleküllerle birlikte hücrenin tuğlası, harcı ve kolonları olurlar. Bütün proteinleri, çok daha küçük moleküller olan aminoasitler oluşturur. Canlıların yapısına giren 20 çeşit aminoasit vardır. Bunları 20 farklı renk' te boncuk gibi düşünebiliriz.

Bütün proteinler bu 20 boncuğun farklı sayı ve sırayla dizilmesinden oluşmuş tesbihler gibidir. Peki, bu boncukların nasıl dizileceğine kim karar veriyor? Bir hücredeki bütün proteinlerin planı, yönetici molekül olan DNA’da kayıtlı. DNA da yine bir boncuk sistemi kullanıyor. Ama yalnızca dört renk boncuk var. Birbirinin ardısıra gelen üç renk boncuk, bir aminoasite karşılık geliyor.

Bu dört renkli nükleik asit bilgisinden proteinler nasıl üretiliyor? DNA’dan kendisinin bir çeşit şablonu olan başka bir molekül üretiliyor. Buna mesajcı RNA deniyor. Bu şablon, hücre içinde protein sentezinden sorumlu yapı olan ribozoma gidiyor ve ona bağlanıyor. Ribozom, şablonun bir ucundan diğerine doğru okurken her üç boncuğa karşılık bir aminoasit alıyor ve birbirine birleştirerek aminoasit boncuklarından meydana gelen bir tesbih oluşturuyor. Yani proteini sentezliyor. Bu mekanizma bütün canlılarda aynı. Bir canlının DNA’sının bir parçası alınıp başka bir canlıya aktarılırsa o parçada kodlanmış protein yeni canlıda önce mesajcı RNA’ya, sonra da ribozomda proteine dönüştürülüyor. Kısacası bütün canlılar aynı dili konuşuyor.

Bu bilgilerin ışığı altında, yeryüzündeki bütün canlıları dört farklı boncuğun farklı sıra ve sayıda dizilmesiyle oluşan tesbihler olarak düşünebiliriz. Tek fark, bu tesbihler kendi kendilerini çekip bir işe yarıyorlar. Canlıların ortak bir atadan geldiğini düşünmemizin en önemli nedeni, işte bu ortak dildir.

“Yahu senin hizmet ettiğin müşterilerin, ilk giydirdiğin pantolonu satın alıp gitmesinin nedeni nedir?”

“Boş ver, meslek sırrı. Emekli olunca söylerim.” Emekli olduktan sonra bu iki iş arkadaşı karşılaşırlar. “Şimdi söyle bakalım şu sırrı.”

“Önemli bir şey değil canım. Pantolonun sağ cebine ucuz plastik bir tesbih atıyordum. Müşteri de, ondan önce deneyen kişi değerli tesbihini unutmuş sanıp, “Bunu beğendim, paketle” diyordu.

 


Netfırtına Sosyal Medya
Sosyal Medya Haberleri ile ilk Bilen Siz Olun | Tel : 0850 302 78 93
http://www.direkhaber.com
Bilimde Tesbih - tesbih - tesbihçi - tespih -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder